Translate

tisdag 21 augusti 2012

Baka baka liten kaka

Efter några timmar i hängmattan tyckte jag att det var nog med degande för dagen, och satte då igång med lite bakning!
Det blev dundergoda Jordnötssmörskakor och min goda fifirutor som är min mammas goda recept!
Så lite recept till dem som det börjar att rinna i mungiporna på ;)

Jordnötssmörkakor

Ingredienser

3.5 dl vetemjöl
3 krm bikarbonat
125g osaltat smör i rumstemperatur
1.25 dl strösocker
1.25 dl råsocker
1 ägg
225g jordnötssmör med bitar ( Crunchy)
1 krm Salt

Gör så här:
Sikta ihop vetemjöl och bikarbonat i en bunke.
I en annan bunke vispar du smör, och dem 2 sockertyperna krämigt.
Rör i ägg, jordnötssmör och salt i mjölblandningen, avsluta med att blanda i smörkrämen och rör till en slät deg
Slå in degen i plastfolie och kyl den i minst 2 timmar, men helst över natten.
Värm ugnen på 150 grader
Forma degen till ca 3 cm stora bollar och lägg dem med 5 cm mellanrum på en plåt.
Tryck ut dem lätt med en gaffel som är doppad i vatten.
Grädda kakorna gyllene i ca 15- 20 minuter.
Låt dem svalna på galler!



Catherines Fifirutor


Ingredienser

4 ägg
6 dl socker
300g smält smör
9 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
6 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl mjölk

Glasyr
150 g florsocker ( 2 ½ dl)
2tsk Vaniljsocker
1 ½tsk kakao
2 msk Smält smör
2 msk starkt kaffe

Gör så här:
Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst
Sikta alla torra ingredienser ihop ner i ägg/sockerblandningen.
Rör försiktigt så inte luftbubblorna som vispats upp går sönder!
Lägg bakplåtspapper i en djup bakplåt och häll i smeten
In i ugnen 225 grader i 10-12 minuter

Glasyren görs genom att sikta dem torra ingredienserna i det varma smälta smöret/kaffet och röra tills det blir slätt och fint. Häll över kakan när kakan svalnat och strö på strössel eller kokos allt enligt smak och tycke ;)

Sedan avslutade jag allt med att ha en liten fotostund i köket med studioblixtrar och en kakgalen hund som sprang och försökte dammsuga upp alla smulor vilket resulterade i rent och skärt kaos!




Hoppas det smakar! ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar