Skalat äpplen..
Tagit ur kärnhus ur äpplen...
Skivat äpplen....
Ja, vart jag vill komma är att ser jag ett olagat äpple till så skriker jag!
Eftersom vårat äppelträds grenar legat längst med gräsmattan nertyngd av all frukt kom jag ju på den ljusa idéen att göra äppelpaj och äppelkaka..
Hade blockerat att det inte bara var att kasta äpplerna i pajformarna utan man måste ju skala och annat skit...
Jaja, nu luktar det ju ljuvligt här i köket så nu är jag rätt nöjd med mig själv och mitt beslut att vara huslig ;)
Om ni tycker dem ser någorlunda ätbara ut lägger jag ut recepten här:
Äppelkaka med knäckigt täcke:
Ingredienser
150 gr smör 2.5 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1.5 dl socker
1 tsk bakpulver
2 liter äppelklyftor
0.5 dl kanel
0.5 dl sirap
Gör så här:
Blanda smör, 2dl havregryn, ½ dl socker, mjöl och bakpulvret i en
bunke. Arbeta ihop ingredienserna till en fast smet. Ta äppelklyftorna,
tillsätt socker och kanel och rör samman. Klicka ut hälften av pajsmeten i
botten av en pajform och häll över äppelklyftorna. Klicka därefter ut resten av
pajsmeten över äppelklyftorna. Ringla sirap över pajen och strö lite havregryn
över det hela. Ställ formen i 200 graders värme i 20 minuter.

Smulpaj
Ingredienser
150 g smör (eller margarin)
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl
havregryn
1 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel
4 dl skivat äpple
eller äpple i små tärningar
Gör så här:
Sätt
ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl, havregryn och socker i en bunke. Dela
smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills
det bildar en smulig deg.
Smöra
en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i äppeltärningarna och ringla
över sirapen. Strö över kanel och vänd tills äpplena är täckta runt om.
Fördela
sedan smuldegen över äppelbitarna och grädda pajen i cirka 20 minuter.
Och vet ni vad?
Ni får klara er själva nu för jag tänker sätta tänderna i en bit paj och ett iskallt glas mölle, efter allt detta jobb behöver man ju smaka sin belöning =D
Så nomnomnom på er alla! =D
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar