Translate

fredag 14 september 2012

Macaroons eller vad heter det..vad heter de....

Fick då den brighta idéen att göra Macaroons eller vad fasen dem heter.
Har ju sett på varje tv-kanal där dem står och lätt vispar ihop smet och gör supersnygga små cookies och kände bara att dem där vill jag också göra!
Under tillagningens lopp satt jag även och gluttade lite på hur dem ska se ut, och man får ju verkligen mindervärdskomplex när man ser dem ursnygga macaroons som vissa gör, oftast mest på bagerierna.
Men det var inte dem som fastnade mest för, utan det var dem totala katastroferna som fanns brevid...
Platta, rinninga saker som jag inte riktigt vet vad som hänt med och det var just sånna som jag bara kände att så där kommer mina antagligen se ut som =D
Är ju 1:a gången jag gör dessa och antagligen den sista för det tog ett jäkla tag med en massa olika moment.
Värst av allt var ju att mala den där jäkla mandeln från helvetet...
Jag tror jag fått tennisarmbåge av allt jävla vevande...
Ingen som skriver det på sina jäkla bakbloggar...Undrar om dem står med blommiga förkläden och stora leenden när dem maler sin mandel???
Jag stog mest och svor, tog lite facebookpauser för att vila och läste lite isfolksbok emellan varven =)
Men skam den som ger sig...Nu är allt klart och jag får väl säga att jag är hyffsat nöjd.
Skulle haft mer karamellfärg i så dem fått starkare färg men jag var så rädd att dem skulle se oaptitliga ut att jag fegade ur när jag skulle hälla i mer.
Sedan ska man tydligen inte ha så mycket fyllning som jag har i...och så ska dem antagligen vara mindre, men jag gick mer in i the american style!
Goda som aset så jag förstår varför folk är som galna i dem, sega maränger med god fyllning och mandel..mums!
Hur gör man då?
Detta behöver du:

120 g äggvitor
35 g socker
150 g mandelmjöl
150 g florsocker

För sockersirapen:

150 g socker
50 g vatten


Vispa 60 g äggvitor till hårt skum, tillsätt under omrörning 35 g socker. Värm upp sockersirapen till 118 grader, häll därefter ner den heta sirapen i en smal stråle ner i äggviteskummet, blanda hela tiden om. Fortsätt att vispa i ca 10 min, smeten ska kylas ner samt få en glansig fin konsistens.

Sila mandelmjölet och florsockret i en annan bunke. Blanda med mandelmjölet de resterande 60 g av äggvitan. Ifall du vill ha färgglada macarons ska man blanda i färgämnet vid detta skede. Nästa steg är det kritiska steget. Det gäller att vara väldigt försiktig när man blandar i marängsmeten med mandelblandningen. Man ska blanda så lite som möjligt, snarare "vika in" marängsmeten. Börja med ca 3 dl av marängsmeten som du blandar med mandelblandningen, detta för att lättare kunna blanda i resten av marängen. Vik försiktigt in resten av marängen, smeten skall få en lavaliknande konsistens. Några omrörningar för mycket och smeten kan vara förstörd, så var försiktiga!


Lägg bakplåtspapper på ugnsplåtarna. Fyll spritspåsen med smeten och spritsa ut små macarons, se till att inte spritsa ut dem för nära varandra. Låt macaronsen stå i rumstemperatur i ca 30 min, detta för att ytan ska hinna torka lite så att de inte spricker så enkelt i ugnen. Grädda i 155 grader i ca 10 min. Låt macaronsen svalna och fyll med valfri fyllning.

Hallon-vitchoklad fyllning
1 dl grädde
100 g vitchoklad
2/3 dl saft från tinade hallon + några hallon

Koka upp grädden, blanda i grovt hackad vitchoklad så att det smälter. Tillsätt hallon och hallonsaft. Lägg i en spritspåse eller en liten plastpåse och låt svalna i kylskåp tills den får en fastare konsistens. Fyll macarons biskvierna, para jämnstora beskvier.


Receptet kommer från http://cheesecakedream.blogspot.se/2010/09/franska-macarons-med-hallon-vitchoklad.html
En otroligt snygg bakblogg av en jäkligt duktig tjej som har en massa olika smarriga recept! Gå in och kolla in hennes sida!

Jag har dock inte denna fyllning i mina pga att jag använde all min vita choklad till modellchokladen =)
Denna har jag i dessa:

Vaniljsmörkräm:
200 g mjukt smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 st äggulor
2 krm Vaniljextrakt
Röd hushållsfärg

(Vispa bara samman allt och spritsa emellan marängerna)


Nä, nu ska jag gå och frysa in mina små bakverk, googlade
Fasen, klockan närmar sig midnatt igen och här står man i köket bland kakor igen...
Fasen, får ta och skaffa mig ett liv utanför köket tror jag =D
God natt på er! Sov sött och dröm i massor!

Over and out!

3 kommentarer:

  1. Isfolksbok?? Jag älskar de böckerna! =)
    Kakor på jobbet i helgen!! Wohoo!! ;)

    SvaraRadera
  2. Isfolket började jag läsa när jag var 12 år och har hela den heliga samlingen på 47 böcker! Har nog läst dem typ 500 gånger för jag bara älskar dem! Har till och med läst alla högt för roger =D haha Nja, får väl ta med nån kaka till dej då! Men bara dej, dem andra får fan vara utan!

    SvaraRadera
  3. Men den va god som fan =) Tackar =)

    SvaraRadera